in English

Musiikkiarkiston kokoelmat

Musiikkiarkisto kerää julkaistua ja julkaisematonta suomalaista populaarimusiikkia. Valtaosa aineistosta on saatu lahjoituksina muusikoilta, perikunnilta, musiikin harrastajilta sekä musiikkialan järjestöiltä. Lisäksi arkisto kerää jatkuvasti jazz- ja populaarimusiikkiin liittyviä lehtileikkeitä sekä audiovisuaalista aineistoa.

Arkiston aineistoista äänitteet, videot ja nuotit on luetteloitu valtakunnalliseen VIOLA-musiikkitietokantaan kirjastotunnuksella "JAPA". Valokuvat luetteloidaan Populaarimusiikin historia -tietokantaan. Arkistolla on myös käsikirjasto, jota ei ole luetteloitu.

Arkiston aineisto on jaettu yleiskokoelmaan ja henkilökokoelmiin. Yleiskokoelma sisältää lehtileikekokoelman, musiikkilehtiä, äänitteitä, nuotteja, videoita, digitoitu JeeJeeJee – suomalaisen rockin historia -sarjan sekä muusikkohaastatteluja. Henkilökokoelmat sisältävät mm. muusikoiden, musiikin harrastajien, musiikkijärjestöjen ja musiikkitapahtumien lahjoittamaa aineistoa, kuten valokuvia, nuotteja, äänitteitä, kirjeenvaihtoa, lehtileikkeitä ja konserttiohjelmia. Musiikkiarkiston kokoelmissa on äänitteitä noin 5500 tuntia ja videoita noin 4400 tuntia.

Musiikkiarkiston palvelujen ja aineistojen käyttäminen

Musiikkiarkisto on tarkentanut palvelumaksujaan. Hinnoittelu kohdistuu pääasiassa aineiston kopiointi-, materiaali- ja toimituskuluihin, ja se vastaa normaalia arkistotasoa. Musiikkiarkiston henkilöjäsenille palvelut ovat ilmaisia jäsenmaksun määrään asti. Aineiston käyttö arkiston tiloissa on luonnollisesti edelleen maksutonta! Ks. Musiikkiarkiston palveluhinnasto.

Skaala

Musiikkiarkiston oma aineistotietokanta Skaala avataan osio kerrallaan käyttöön keväästä 2013 alkaen. Lehtikokoelma on jo näkyvissä, jatkossa haettavissa on henkilökokoelmien tiedot ja aineistot: valokuvat, asiakirjat, verkkosivut, artikkelit, julisteet jne.

VIOLA

VIOLA on Suomen kansallisdiskografia, johon on tallennettu kolmentoista kirjaston musiikkiaineistotietoja. VIOLAa ylläpitää ja kehittää Kansalliskirjasto. VIOLAn hakukäyttö on maksutonta.

VIOLAsta on mahdollista hakea aineistoa rajaamalla haun Musiikkiarkiston kokoelmiin.

Yksittäisen aineiston haku:

 1. Valitse Haun rajaus -painike oikealta
 2. Valitse kokoelmaksi Jazz & Pop Arkisto
 3. Paina Aseta rajaukset -painiketta
 4. Kirjoita hakusanaksi hakemasi teos, henkilö tms.
 5. Valitse hakutyypiksi sanahaku
 6. Tee pikarajaukseksi äänitteet, nuotit, nuottikäsikirjoitukset tai videot/elokuvat. Ilman tätä saat hakujoukkoon kaikki aineistot

Aineistotyypittäinen haku

 1. Valitse Haun rajaus -painike oikealta
 2. Valitse haluamasi aineistotyyppi
 3. Valitse kokoelmaksi Jazz & Pop Arkisto
 4. Paina Aseta rajaukset -painiketta
 5. Kirjoita hakusana(t)
 6. Valitse hakutyypiksi esimerkiksi sanahaku tai nimeke ja paina hae. Huomaa, että selaushakuja (tekijä, asiasana) ei voi rajata.

Populaarimusiikin historia -tietokannassa on luettelo Musiikkiarkiston valokuvakokoelmasta

 1. valitse vasemmalta aineistoksi valokuvat
  • avautuneesta näkymästä voit selata Musiikkiarkiston valokuvia henkilön, vuosiluvun tai paikkakunnan mukaan järjestettynä
 2. valitsemalla etsi-painikeen voit hakea valokuvia hakusanalla
  • kirjoita hakukenttään esimerkiksi hakemasi henkilön nimi
  • voit rajata haettavien tulosten määrän (hakusana "japa*" hakee kaikki Musiikkiarkiston valokuvat, hieman yli yhdeksänsataa kappaletta)