in English

Juha Henriksson & Risto Kukkonen: Toivo Kärjen musiikillinen tyyli — otteita kirja-arvosteluista

Heikki Poroila / Intervalli 4/2001

"Henrikssonin ja Kukkosen kirja antaa paljon kahdelle kiinnostuneiden ryhmälle; tutkimuksen alkuosan muodostava luku "Musiikillinen ura" taustoittaa Kärjen säveltäjyyttä tavalla, johon ei aikaisemmin ole pystytty, kun loppu on aarreaitta musiikillisesta analyysista kiinnostuneille."

"Henrikssonin & Kukkosen paneutuminen on korkeata luokkaa. Lähdeaineisto on laaja, mutta sitä on hyödynnetty tavalla, joka ei häiritse lukijaa. Jopa analyysiosaa pystyy tavallinen musiikin harrastaja lukemaan kuin jännittävää kertomusta. Ja se on aika paljon sanottu etnomusikologisesta tekstistä! Monipuolista Kärki-tietopakettia täydentää sanasto, jonka avulla musiikkitiedettä tuntematonkin ymmärtää, mistä H & K puhuvat."

"On toivottavaa, ettei kirjastoissa luokiteta Henrikssonin ja Kukkosen kirjaa "vain" musiikkitieteeseen. Kirja ansaitsee tulla löydetyksi myös suomalaisen populaarimusiikin tarinan merkittävänä osana."

Pekka Nissilä / Muusikko helmikuu 2002

"Kirja on erittäin valaisevaa luettavaa. Eniten lukija saa siitä irti jos klaaraa musiikin teoriaa suht pitkälle, mutta kyllä ilman sitäkin käteen jää paljon tietoa."

"Lopussa oleva Markku Nikulan tarkastama musiikkisanasto ansaitsee erityismaininnan, niin poikkeuksellisen onnistunut se on."

"Elämme hienoja aikoja, kun tämänkaltaisia erittäin asiantuntevia julkaisuja alkaa tulla populaarimusiikin kentältä. Jazz & Pop Arkiston satsaus kustannustoiminnan aloittamiseen edustamallaan suunnalla on yksinkertaisesti todellakin hienoa."

Jyrki Ilvonen / Rytmi 7/01

"Jazz & Pop Arkisto aloittaa kirjojen julkaisutoimintansa laadukkaasti suomalaisen kevyen musiikin ehkä tärkeimmän vaikuttajan Toivo Kärjen (1915–1992) iskelmien sävellystekniikan tyylianalyysilla."

"Selkeän esitystapansa sekä sointumerkein varustettujen pianonuottiesimerkkien ansiosta kirja soveltuu sekä Kärjen sävellystyöstä kiinnostuneille että oppimateriaaliksi musiikkikoulutukseen."

Hannu Tolvanen / musa.fi 5/2002

"Juha Henrikssonin ja Risto Kukkosen kirja "Toivo Kärjen musiikillinen tyyli" on ainutlaatuinen lisä suomalaiseen musiikkikirjallisuuteen. Aiemmin ei ole tutkittu näin tarkasti yksittäisen suomalaisen populaarimusiikin säveltäjän tyyliä."

"Omassa tietoisessa suppeudessaan kirja on erittäin tyylikäs tutkimus, joka kertoo mitkä musiikilliset piirteet ovat olleet Toivo Kärjen musiikin takana. Tulevaisuudessa mahdolliset vastaavat tutkimuksen muista suomalaisista säveltäjistä ja näiden tyylien vertailu sitten kertoo mistä lopulta on ollut kyse. 'Kyllä Suomen kansa tietää'."